Pääministeri Petteri Orpo ja kansalaisyhteiskuntaa edustavien kattojärjestöjen johto tapasivat viime viikolla keskustellen kansalaisyhteiskunnan tilasta ja sen tulevaisuudesta.
Kattojärjestöt muistuttivat kansalaisyhteiskunnan merkityksestä ja esittivät pääministerille painavan toiveensa siitä, että hallitus välttäisi toimillaan jatkossa kansalaisyhteiskunnan tilan kaventamista ja pyrkisi päinvastoin vahvistamaan sen toimintaedellytyksiä.
Toisiaan kohtaava Suomi vai saksittua yhteisöllisyyttä?
Tapaamisessa keskusteltiin, millaista kansalaisyhteiskuntaa Suomeen halutaan. Käytiin läpi keskeisiä kansalaisyhteiskuntapolitiikan ongelmakohtia: osallisuuden heikennyksiä, byrokratian lisääntymistä, tuen yksipuolistumista, koventuneita arvoja ja rahoitusleikkauksia, mitkä kokonaisuutena merkitsevät vakavaa uhkaa kansalaisyhteiskunnan moniarvoisuudelle ja toimintaedellytyksille.
Kansalaisyhteiskunnan roolia on nakerrettu jo pitkän aikaa, mikä on näkynyt muun muassa lainvalmistelussa. Yksi keskeinen viesti kattojärjestöiltä oli, että kansalaisyhteiskuntapolitiikkaa tulee terävöittää ja kysyä onko Suomi jatkossa maa, jossa ihmiset kohtaavat toisiaan, vapaaehtoiset auttavat yhteisöään ja ihmisillä on mielekkäitä tapoja toteuttaa itseään sekä elää vivahteikasta elämää.
Ennakoitava kansalaisyhteiskuntapolitiikka tarvitsee yhteisen vision
Tällä hallituskaudella kansalaisyhteiskuntaan tehtävien leikkausten mittaluokka on musertava. Pitäisi kuitenkin nähdä myös pidemmälle, leikkausten yli. Toimiva kansalaisyhteiskunta tarvitsee riittävän rahoituksen lisäksi ennakoitavuutta pitkäjänteiseen ja tulokselliseen toimintaan.
Tapaamisessa kattojärjestöt ehdottivatkin poliittista ohjausryhmää kansalaisyhteiskuntavision laatimiseen. Yhdessä jaettu visio olisi se kaivattu näkemys ja suunta, jota kohti kansalaisyhteiskuntapolitiikkaa pitkällä tähtäimellä sitten vietäisiin. Orpolla on pitkä historia järjestötoiminnasta ja hän suhtautui vision laatimiseen positiivisesti. Järjestöt lupasivat ottaa aktiivista roolia tämän edistämisessä.
”Tapaaminen oli hyvä, ja leikkauksista huolimatta pääministeri Orpo kyllä ymmärtää kansalaisyhteiskunnan merkityksen. Nyt aletaan rakentamaan visiota”, toteaa tapaamisessa SOSTEa edustanut Hanna Markkula-Kivisilta.
Pääministeri Orpon tapaamiseen osallistuneet
- Hanna Markkula-Kivisilta, hallituksen puheenjohtaja, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
- Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
- Juha-Erkki Mäntyniemi, toiminnanjohtaja, Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo ry
- Taina Susiluoto, toimitusjohtaja, Suomen Olympiakomitea ry
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen ei päässyt tapaamiseen.