Järjestötyöstä tuli elämäni työ

SOSTEblogin kirjoittajakuvassa erityisasiantuntija Riitta Ikonen.

Etusivu / Blogi / Järjestötyöstä tuli elämäni työ

Kun nuorena alkaa, niin pitkälle ehtii. Löysin oman paikkani järjestössä jo nuorena, kun 1982 tulin Sosiaali- ja terveysturvan Keskusliittoon. Näiden 42 vuoden aikana olen saanut tehdä mielenkiintoista työtä tärkeän asian puolesta niin STKL:ssa kuin myöhemmin SOSTEssa. Olen toiminut niin järjestö- kuin projektisihteerinä sekä hallinnon asiantuntijana. Nykyään erityisasiantuntijana vastuualueena ovat koulutukset ja tapahtumat. Käytännönläheinen työni on ollut varmistaa, että palvelumme toimivat ja työt sujuvat. On tunnettava järjestöjen toiminta, ajankohtaiset haasteet ja tiedettävä, millaisille tiedoille ja taidoille on tarvetta.

Olen ollut mukana lukuisten koulutustilaisuuksien kuten STKL:n suurtapahtumien tai M/S SOSTEn koulutus- ja verkostoitumisristeilyjen järjestelyissä. Antoisan yhteisen järjestelytyön ja osallistujien kasvokkaisten kohtaamisen lisäksi on saanut kuulla ajankohtaisia, hyviä puheenvuoroja. Vuosikymmenten ajan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivien ”Missä nyt mennään soteasioissa” -katsaukset ovat valottaneet ajankohtaista tilannetta. Järjestöjohdon foorumeilla ovat puhuttaneet järjestöjen asema ja viime aikoina järjestöjen rahoitus.

Mieleen ovat jääneet myös eri järjestöammattilaisten omat teemakoulutukset. Viisi vuotta olin mukana järjestöjen arviointia edistäneessä JÄRVI-hankkeessa, jolloin syvennyttiin arviointikoulutukseen ja -välineisiin.

Työympäristö on muuttunut kokonaan toiseksi

1980-luvulta tähän päivään työskentelykulttuuri on muuttunut dramaattisesti, erityisesti digitalisaation myötä. Ennen kokouskutsut, pöytäkirjat, lausunnot ja kyselyt tulostettiin paperille, ja toimistoissa paperipinoja oli metrikaupalla. Nyt kaikki kulkee sähköisesti, ja asiakirjat ovat muutamassa sekunnissa siellä, missä niitä tarvitaan. Tietokoneohjelmien käyttö on tuonut paitsi nopeutta myös tehokkuutta arjen työhön, ja näiden ohjelmien omaksuminen on ollut nopeaa ja väistämätöntä.

Koulutustilaisuudet ovat siirtyneet digitaaliseen aikakauteen, ja hybriditilaisuudet ovat arkea. Nyt voi osallistua joko paikan päällä tai sujuvasti etänä Teamsin kautta – tämä tuo uudenlaista joustavuutta ja laajentaa osallistumismahdollisuuksia. Digitalisaatio on todellakin muuttanut arjen työt kokonaan toisenlaiseksi.

Kiitollisena kohti tulevaa

Parasta järjestöissä ovat tärkeän työn lisäksi niiden työntekijät. Olen vuosien varrella tavannut paljon asialleen ”vihkiytyneitä” työntekijöitä, joilla on motivaatio ja sydän paikallaan. Eri-ikäisten työyhteisössä järjestöosaaminen, neuvot sekä ohjeet sekä hiljainen tieto kulkevat eteenpäin. Myös tuntuma järjestöjen työhön, toimintaympäristöön välittyy. Itselläni on ollut useita tällaisia työkavereita.

Mitä vaikeammat ajat, sitä enemmän järjestöjä tarvitaan. Tämän tunnistaminen merkitsi ennen myös järjestöjen taloudellisen tuen varmistamista. Nykyään tilanne on toinen. Paljon epävarmuutta on ilmassa. Toivon voimia ja jaksamista nyt, kun järjestöjen ihmisläheistä työtä entistä enemmän tarvitaan.

Saan olla kiitollinen pitkästä työurasta. Mitä tästä eteenpäin, saattaa joku kysyä. Työviikon kalenteri kokouksineen, to-do-listoineen ja kiireineen saa helpottaa. On aika hengähtää, käydä ahkerasti vesijumpassa ja tavata ystäviä.

Erityiskiitos mukaville työkavereille vuosien varrella. Ja hyville pomoillekin.