Päihde­kuntoutusta tarjoavien laitosten tilanne on hälyttävä ja lähellä katastrofia

VAK ry:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sainio SOSTEblogin Vieraskynän kirjoittajakuvassa.

Etusivu / Blogi / Päihde­kuntoutusta tarjoavien laitosten tilanne on hälyttävä ja lähellä katastrofia

Päihdelaitoksissa odotettiin vuotta 2023 sekavissa tunnelmissa. Vuodesta tuli lopulta taloudellisesti kohtalainen, sillä hyvinvointialueet myönsivät kuitenkin suhteellisen hyvin maksusitoumuksia kuntoutukseen.

Myös vuoden 2024 viisi ensimmäistä kuukautta olivat käyttöasteiltaan suhteellisen hyvät. Kesäkuussa maksusitoumusten osalta tapahtui kuitenkin huolestuttava käänne, ja se on jatkunut siitä asti. Otan esimerkin VAK ry:n laitoksista Kankaanpään A-kodilta ja Mikkeli-yhteisöstä. Kankaanpäässä alkuvuodesta 30 yksilöasiakaspaikasta oli käytössä noin 22 ja Mikkelissä 15 asiakaspaikasta noin 10. Kesä-elokuussa Kankaanpään asiakaspaikoista oli käytössä 6–8 ja Mikkelissä 6–11

Syksyn tilanne näyttää huolestuttavalta. Toistaiseksi Kankaanpään A-kodissa on saatu syksylle maksusitoumuksia päihdeäitien kuntoutukseen ja muutamia yksilökuntoutukseen. Mikäli tilanne jatkuu samanlaisena, joudumme pohtimaan yksikön tai molempien yksiköiden alasajoa vielä tämän vuoden puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntoutustoiminta lakkaa ja noin 40 työntekijää joutuu etsimään uusia töitä.

Kankaanpään A-koti 70 vuotta, Mikkeli-yhteisö 26 vuotta

VAK ry (entinen Vapaan Alkoholistihuollon Kannatusyhdistys) on tuottanut laitosmuotoista päihdekuntoutusta vuodesta 1948 alkaen. Kankaanpään A-kodilla on tänä vuonna juhlavuosi, kun se on tarjonnut kuntoutustoimintaa 70 vuotta.

Nykymuotoista Mikkeli-yhteisön toimintaa on toteutettu 26 vuotta. Sitä ennen Mikkelissä toimi A-koti, joka aloitti toimintansa vuonna 1953. Sen toiminta ajettiin alas 1990-luvun lamavuosina, ja tilat vuokrattiin ulkopuoliselle yritykselle viideksi vuodeksi. Yrityksen konkurssin jälkeen perustettiin Mikkeli-yhteisö, joka tarjoaa yhteisökuntoutusta.

VAK ry:n toimintaan voi tutustua osoitteessa www.vakry.fi.

Toiminnan alasajon äärellä?

Myllyhoitoyhdistys kutsui 4.9.2024 koolle kriisikokouksen, johon oli kutsuttu laitoskuntoutusta tuottavat tahot. Tilanne näyttää olevan kaikilla samansuuntainen eli maksusitoumukset hyvinvointialueilta ovat tyrehtyneet. Kuntoutusyksiköt ovat etsimässä yhteisiä vaikuttamisen väyliä ja markkinointikanavia.

Päihdetoimijoiden valtakunnallinen yhteistyöverkosto Päivyt ry järjestää 2.10.2024 syysseminaarin, jonka aiheena on laitoskuntoutuksen ja asumispalveluiden nykytilanne.

Olen työskennellyt päihdehaittojen parissa vuodesta 1978 alkaen. Vaikeita taloudellisia aikoja on ollut ennenkin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että olemme pahimman alasajon äärellä.

Viinien %-raja nousee, huumeiden käyttö lisääntyy

Tilanne on huolestuttava, kun samaan aikaan kaupoissa myytävien viinien prosenttirajaa ollaan nostamassa 15 %:iin. Samaan aikaan huumeiden käyttö on lisääntymässä ja siirtymässä entistä vahvempiin aineisiin. Suomen hallituksella näyttää olevan tarve lisätä suomalaisten pahoinvointia ja mahdollisuuksia sairastua riippuvuussairauksiin. Kuntoukseen ei haluta panostaa, tai sen pitäisi tapahtua nopeasti avohoidossa ilman laitoskuntoutuksen tukea.

On juotu akka, asunto, auto ja ammatti

Vanhan sanonnan mukaan päihdeongelma on saavutettu, kun on juomalla menetetty neljä aata: Kun on juotu akka, asunto, auto ja ammatti. Tämä prosessi ei tapahdu päivässä vaan vie vuosia. Sitten kuntoutumisen ja raitistumisen pitäisi tapahtua muutamassa hetkessä. Kankaanpään A-kodin Elopäivien paneelissa mukana olleet entiset kuntoutujat kertoivat, että ensimmäinen kuukausi kuntoutuksessa meni miettiessä, että miksi olen täällä. Toinen kuukausi meni siihen, että oppii talon tavoille. Kolmantena kuukautena alkoi ymmärtää, että kuntoutus on itselle hyväksi, ja että yhteisö tukee toipumisessa.

Pelastetaan vaikuttava päihdekuntoutus!

En ole niinkään huolissani niistä henkilöistä, joilla on mahdollisuus hoitaa alkoholi- tai huumeriippuvuuttaan itsemaksavana. Olen huolisissani niistä ihmisistä, jotka käyttävät laittomia huumeita ja joilla ei ole varaa kuntoutukseen. Heidän äänensä ei kuulu, ellei heillä ole puolestapuhujia. Työurani aikana olen ollut mukana ja nähnyt monien pääsevän irti riippuvuudestaan, ja että heistä on tullut veroja maksavia kansalaisia yhteiskuntaamme.

Pelastetaan suomalainen vaikuttava päihdekuntoutus!

Kimmo Sainio
hallituksen puheenjohtaja
VAK ry
kimmo.sainio@vakry.fi