Sosiaali- ja terveysjärjestöt huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisessa ja valmiussuunnittelussa

SOSTElausunto.

Etusivu / Lausunnot / Sosiaali- ja terveysjärjestöt huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisessa ja valmiussuunnittelussa

SOSTE on antanut lausunnon lakiluonnokseen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain muuttamisesta. Muutosehdotus kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisen ja valmiussuunnittelun parantamiseen tilanteissa, joissa häiriötilanne tai poikkeukselliset olosuhteet ovat samanaikaisesti useilla hyvinvointialueilla.

SOSTE pitää järjestämislain muuttamista koskevaa lakiluonnosta kannatettavana. Sen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskusten rooli valmiussuunnittelun ohjauksessa vahvistuu viidellä yhteistyöalueella. Lisäksi perustettaisiin uusi sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisen johtoryhmä sellaisia tilanteita varten, jotka edellyttävät kansallisen tason toimenpiteitä tai yhteensovittamista.

SOSTE korostaa, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaamisen hyödyntäminen on välttämätöntä häiriötilanteista tai poikkeusoloista selviytymisessä, koska järjestöt tavoittavat ihmisiä paikallisesti ja alueellisesti. Järjestön toiminta-alueena voi olla yhden hyvinvointialueen sijasta useita hyvinvointialueita tai koko maa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt voisivat toimia hyvinvointialuerajat ylittävinä yhteistyötahoina ja olla kumppaneina sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskuksille.

SOSTE ehdottaa, että järjestöyhteistyötä edistävän Turvallisuuskomitean Järjestöverkoston lisäksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen asiantuntijatuki huomioitaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisen johtoryhmää muodostettaessa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on osaamista varautumisen ja valmiuden suunnittelussa kansallisesti ja myös silloin, jos resursseja joudutaan suuntaamaan kohderyhmittäin apua tarvitseville. Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on erinomaiset verkostot, joten häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa järjestöt voisivat toimia kansallisesti ja hyvinvointialueilla sekä tilannetiedon tuottajina että tiedon välittäjinä.