Olen saanut osallistua sosiaaliturvan uudistamistarpeita työstävän sosiaaliturvakomitean työhön keväästä 2020 lähtien. Olen komiteassa SOSTEa ja sosiaali- ja terveysjärjestöjä edustava pysyvä asiantuntija. Viimeksi kokoustimme 12.3. ja silloin aiheena oli sosiaaliturvan tulevaisuus.
Esittelypuheenvuorot oli kokouksessa rajattu 100 sekuntiin. Oma puheenvuoroni kuului kokonaisuuteen, jossa pohdittiin osallisuutta yhteiskunnassa. ”Osallistuminen yhteiskuntaan kuuluu kaikille sen jäsenille. Miten ja millaisin ratkaisuin jokainen sosiaaliturvan saaja voi kokea olevansa mukana yhteiskunnassa? Millaista osallistumista haluamme tukea?”
Miten ihmeessä alle kahdessa minuutissa voi kertoa kaiken oleellisen osallisuudesta tai sen puuttumisesta? Omaa vastaustani on valmisteltu yhdessä SOSTEn sotu-verkoston kokouksessa, josta sain hyviä kommentteja puheenvuoroni pohjaksi. Puheenvuorossani hahmotetaan sitä, minkälainen sosiaaliturva vahvistaisi myös osallisuuden kokemusta.
Omassa 100 sekunnin puheenvuorossani nostin esiin oheiset näkökulmat osallisuuteen:
Jokaiselle kuuluvat ihmisarvo, ihmisoikeudet ja oikeus toimia yhteiskunnassa
- Vahvinta osallisuutta yhteiskuntaan kokevat THL:n mukaan yrittäjät ja heikointa työttömät. Erityisesti vastentahtoinen joutuminen pois työelämästä heikentää osallisuuden kokemusta.
- Sosiaaliturvan tulee myönteisesti kannustaa työllistymään, elämäntilanteen mukaan sopivin askelin, ja myös jatkamaan työelämässä.
- Terveyden ja toimintakyvyn rajoitukset voivat olla kokonaan tai osin korjaantuvia, mutta myös pysyviä tai vaikeutuvia. Osallisuuden vahvistamiseksi tulisi parantaa kokemusta siitä, että jokainen on arvokas osa yhteiskuntaa, vaikka ei olekaan töissä.
- Perustulokokeilun mukaan ihmiset voivat paremmin, kun perustoimeentulo oli taattu, vaikka vertailuryhmällä toimeentulon taso oli sama. Toimeentuloturvan ennakoitavuus on siten tärkeää.
- Perusturvan taso on oltava riittävä kohtuulliseen toimeentuloon. Tuen hakemisen ja saamisen on oltava yksinkertaista, ei nöyryyttävää tai leimaavaa.
- Perusturva tulee voida sovittaa yhteen osa-aikatyön, pätkätyön ja pienyrittäjyyden kanssa.
- Hoiva ja hoivaaminen on sosiaaliturvassa tunnustettava arvoa tuottavana työnä.
- Myös lasten osallistuminen, kuten harrastukset, on mahdollistettava ja lapsiperheköyhyyttä torjuttava myös sosiaaliturvan keinoin.
- Perusturvan ja osallistumisen välille voidaan rakentaa myönteistä yhteyttä. Tarjotaan järjestöjen matalan kynnyksen tukea ja vertais- ja vapaaehtoistyöhön osallistumista ihmisen omista tarpeista käsin, lähiyhteisöissä ja verkossa. Digitaidot ja niiden puute huomioidaan.
Aluksi 100 sekuntia tuntui ihan mahdottoman lyhyeltä ajalta, mutta kyllä siinäkin ehtii aika paljon sanomaan. Komitean työpajassa keskustelua herätti muun muassa työn ja yrittäjyyden luoma vahva osallisuuden kokemus sekä digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet ja rajoitukset yhteiskuntaan osallistumiselle. Tärkeintä on kuitenkin yhteisesti jaettu ymmärrys siitä, että osallisuuden ytimessä on jokaiselle kuuluva ihmisarvo, ihmisoikeudet ja oikeus toimia yhteiskunnassa.