Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma lupasi paljon hyvää sote-palveluja tarvitseville: sote-uudistuksen valmistelu, hoitotakuun tiukentaminen, kuntoutuksen ja lääkehuollon kehittäminen, vammaispalvelulain uudistaminen…
Monia keskeisiä lupauksia on myös lunastettu, vaikka koronapandemia aiheutti työskentelyyn merkittäviä lisähaasteita.
Mitä hallituskaudesta jäi käteen?
Plussat
- Sote-uudistuksesta saatiin päätös, vaikka malli ei ole täydellinen. Nyt sote-palvelujen järjestämisessä ja kehittämisessä päästään etenemään.
- Hoitotakuun tiukennus kirjattiin terveydenhuoltolakiin.
- Kuntoutuskomitean suosituksia lähdettiin viimein systemaattisesti toteuttamaan.
- Hoivahenkilöstömitoituksella pyrittiin takaamaan iäkkäiden laadukkaat asumispalvelut.
- Lääkehuollon uudistaminen eteni konkreettisesti.
- Koronapandemiasta selvittiin kohtuullisesti.
Miinukset
- Sote-rahoituksen riittävyydestä jäi paljon huolta, vaikka hyvinvointialueille myönnettiin lisärahaa 500 miljoonaa euroa.
- Hoitojonot venyivät koronan myötä ja tilanteen purkaminen tulee kestämään todennäköisesti kauan.
- Korona jätti jälkeensä muun muassa mielenterveyshaasteita ja yksinäisyyden lisääntymistä erityisesti lapsille ja vanhuksille
- Sote-henkilöstön saatavuuteen liittyy suuria pulmia, jotka vaikeuttavat muun muassa hoitotakuun ja hoivahenkilöstömitoituksen toimeenpanoa.
- Vammaispalvelulain uudistus ei saanut varauksetonta kannatusta vammaisjärjestöissä ja kenttä jakautui uudistuksessa kahtia.
Mitä seuraavalla hallituskaudella pitäisi tehdä?
- Sote-rahoitusmallia on tarvittaessa korjattava.
- Kuntoutukseen pääsyä on parannettava ja kuntoutuksen kehittämistä jatkettava. Terapiatakuu on toteuttava.
- Hoitajapulaan on löydettävä kestäviä ratkaisuja.
- Järjestöjen tarjoama apu ja tuki on liitettävä hoito- ja palveluketjuihin.
- Lääkehuollon uudistusten vaikutuksia lääkkeiden käyttäjiin, lääkkeiden saatavuuteen ja asiakas- ja potilasturvallisuuteen on seurattava.
Mitä Marinin hallituksen kehittämistoimet tarkoittavat sote-palvelujen käyttäjille?
Edellisen hallituksen kohtaloksi käynyt sote-uudistuksen toteuttaminen oli myös Marinin hallitusohjelmassa. Tunnelma oli paikoin jopa epäuskoinen, kun monta hallituskautta valmisteilla olleen uudistuksen lainsäädäntö saatiin vihdoin nuijituksi eduskunnassa juuri ennen kesätaukoa 2021. Vaikka uudistusmalli jakoi poliittisesti mielipiteitä, oli ilmassa kuitenkin suurta helpotusta, kun vuosia vatvottu uudistus saatiin vihdoin lainsäädännöllisesti maaliin. Järjestämisvastuun siirtoa valmisteltiin alueilla tiukalla aikataululla ja kaikkien helpotukseksi siirto onnistui turvallisesti. Palvelunkäyttäjille muutos ei juuri ole vielä näkynyt. Tosin palvelujen saamisen kriteerien ja asiakasmaksujen alueellinen yhtenäistäminen on saattanut aiheuttaa ikäviä yllätyksiä niiden kuntien asukkaille, joilla asiat ovat olleet paremmin.
Hyvinvointialueilla ja valtionvarainministeriöllä on suuria näkemyseroja valtion alueille osoittaman laskennallisen rahoituksen riittävyydestä. Vaikka hallitus myönsikin viime metreillään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen lisärahaa, hyvinvointialueilta kantautuu viestiä rajuista sopeuttamispaineista. Tämä asettaa suuren haasteen uudistukselle asetettujen laajojen tavoitteiden saavuttamiselle.
Hoitoon tulisi päästä entistä nopeammin
Viime marraskuussa hyväksytty hoitotakuun tiukennus antoi lupauksen siitä, että jatkossa kiireettömään hoitoon pääsee perusterveydenhuollossa viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Tämä on sairastavien kannalta yksi tämän hallituskauden merkittävimmistä uudistuksista. Nähtäväksi tosin jää, miten onnistutaan selättämään nopeaa hoitoon pääsyä haastavat hoitojonot ja valtava työntekijäpula, joka koskee etenkin hoitajia. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt poikkihallinnollisen ohjelman sote-alan työvoiman saatavuuden parantamiseksi, mutta kovin nopeita ratkaisuja tuskin on löydettävissä. Valtiovarainministeriö on esittänyt sote-alan henkilöstön koulutuspaikkojen lisäämistä.
Kuntoutukseen pääsyn parantaminen jää seuraavan hallituksen tehtäväksi
Hoitotakuun tiukentaminen ei valitettavasti juurikaan paranna kuntoutusta tarvitsevien tilannetta, eikä se koske hoito- ja kuntoutussuunnitelman mukaisia käyntejä. Seuraavalta hallitukselta SOSTE odottaakin toimia kuntoutukseen pääsyn parantamiseksi, koska kuntoutukseen pääsyssä on paljon muun muassa alueellisia eroja. Kaiken kaikkiaan kuntoutusta on tällä hallituskaudella kehitetty kiitettävästi kuntoutuskomitean ehdotuksiin pohjautuvan suunnitelman mukaisesti ja on saatu aikaan esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaamisen valtakunnalliset perusteet.
Kuntoutuksen laaja-alaisuuden huomioon ottaen oli jo lähtökohtaisesti selvää, että vain pari kalenterivuotta kattanut kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelma jättää monia kehittämisprosesseja kesken. Tulevaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä kirjaus kuntoutuksen kehittämisen jatkamisesta ja uudesta toimintasuunnitelmasta.
- Lue lisää: SOSTEn lausunto hoitotakuusta ”Hoitotakuu nopeuttaa lääkärille pääsyä, sen sijaan kuntoutuksen tarpeessa olevien tilannetta hoitotakuu ei juuri kohenna”
- SOSTEn tavoitteita kuntoutuksen kehittämisessä.
Hoivahenkilöstön vähimmäismitoitus vaikeaa toteuttaa
Henkilöstömitoitus iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa tuli voimaan lokakuussa 2020 siirtymäajalla. Joulukuun alusta 2023 alkaen vähimmäismitoitus on 0,70 työntekijää asiakasta kohti. Vaikka henkilöstömitoituksen tavoite asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi on hyvä, sen toteuttaminen on nykyisessä työvoimatilanteessa erittäin vaikeaa. On kestämätöntä, jos hoivayksiköitä joudutaan kokonaan sulkemaan mitoitusvaatimusten vuoksi.
Lääkehuollossa otettiin pieniä askelia ihmisten lääkekustannusten alentamiseksi
Lääkehuollon kehittämisessä on hallituskauden aikana päästy eteenpäin. Vaikka aluksi näytti siltä, että toimissa keskitytään pitkälti selvitysten tekemiseen, loppukaudesta biologisten lääkkeiden apteekkivaihto nuijittiin läpi suorastaan pikavauhdilla. Uudistuksia tuli myös esimerkiksi lääketaksaan, jolla leikattiin apteekkien myyntikatteen osuutta reseptilääkkeistä. Tämä alentaa lääkkeen käyttäjien kustannuksia. Hallitus kevensi samalla apteekkiveroa, mikä pienentää taksamuutoksen vaikutuksia apteekkien talouteen.
Seuraavan hallituksen on tarkoitus jatkaa lääkehuollon kehittämistä yli hallituskausien ulottuvan suunnitelman mukaisesti. Tärkeä tehtävä on myös seurata tällä kaudella tehtyjen päätösten vaikutuksia.
- SOSTEn lausunto ”Biologisten lääkkeiden lääkevaihto toteutettava vaiheittain”
Jää nähtäväksi, miten uusi vammaispalvelulaki onnistuu yhdenvertaisten palvelujen takaamisessa
Uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnassa viime metreillä. Uutta lakia on valmisteltu pitkään, ehkä jopa parikymmentä vuotta, ja esitystä muutettiin valmistelun aikana ja vielä valiokuntien käsittelyssä moneen kertaan. Loppuvaiheessa kiire valmistelussa oli melkoinen. Tavoite tarjota ihmisille vamman vuoksi tarvittavat palvelut entistä yhdenvertaisemmin oli toki ilman muuta kannatettava.
Hyväksyttyä lakia monet vammaisjärjestöt pitävät keskeneräisenä. Järjestökenttä jäi hyvin kahtiajakautuneeksi: loppuvaiheessa osa vaati lain hylkäämistä ja osa toivoi sen läpimenoa. Lain soveltamisala on laaja ja järjestöjen huolena on ollut muun muassa resurssien riittävyys tilanteessa, jossa lain piiriin tulee runsaasti lisää ihmisiä. Myös valtiovarainministeriö on huomauttanut, ettei rahoitukseltaan puutteellisia lakiesityksiä tulisi viedä eduskunnalle päätettäväksi.
Lain toteutumisen seuranta jää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Onnistutaanko eri hyvinvointialueilla asuvien ja eri tavoin vammaisten ihmisten yhdenvertaisessa kohtelussa? Kiitokset lain valmistelijoille joka tapauksessa siitä, että uudistusta on tehty tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa.
Moni tärkeä uudistus vaatii vielä jatkotyöstämistä
Marinin hallitus vei osaltaan eteenpäin monia muitakin tärkeitä hankkeita, kuten saattohoidon, biopankkitoiminnan ja palvelujen käyttäjää koskevan itsemääräämislainsäädännön kehittämistä. Työ niiden parissa saa toivottavasti jatkoa seuraavalla kaudella.
- Sakari Karjalaisen SOSTEblogi ”Onko hyvä kuolema mahdollinen?”
- SOSTEn uutinen ”Järjestöt vahvasti mukana tukemassa potilaan ja asiakkaan oikeuksia koskevaa lainsäädäntötyötä.”
- SOSTEn lausunto biopankkilain uudistuksesta ”Biopankkilain muutokset helpottavat tutkimusta, mutta kaventavat näytteenantajan oikeuksia”
Lue lisää: Anne Perälahden blogi ”Sairastamisesta aiheutuva maksutaakka keveni, mutta uudistus jäi puolitiehen.”