Hallitus valmistelee tulevien vuosien taloutta erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa myös Suomeen elinkustannusten, kuten energian, ruuan ja liikkumisen kallistumisella sekä henkisen kuormituksen kasvulla ja kriisinsietokyvyn koettelemuksilla.
”Hallitukselta tarvitaan nyt nopeita toimia auttaa ihmisiä, joiden köyhyys hintojen nousun vuoksi syvenee. Odotamme hallitukselta jo kevään kehysriihestä päätöstä, että sosiaaliturvaetuuksiin tehdään heinäkuun alusta ylimääräinen indeksikorotus. Tällä helpotettaisiin hieman kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten talouskurimusta”, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.
Elinkustannusten kallistuessa keskituloiset voivat joutua miettimään, mihin on varaa, mutta pienituloiset tilanne ajaa aidosti ahtaalle. Heillä menot on jo supistettu minimiin. Perushyödykkeiden kallistuminen heiluttaa monenlaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten taloutta. Asumisen ja ruoan kallistuminen osuu raskaasti esimerkiksi pienituloisiin lapsiperheisiin, joilla on ollut vaikeuksia tulla toimeen jo kahden pandemiavuoden aikana. Kun elinkustannukset nousevat nopeasti ja paljon, on myös etuusjärjestelmän reagoitava nopeasti.
“Kasvaneet energian, mukaan lukien sähkön, hinnannousu pitää huomioida myös Kelan perustoimeentulotuessa sekä kuntien harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa. Kunnille on annettava yhdenmukaiset ohjeet siitä, miten menot huomioidaan, jotta ihmiset ovat yhdenvertaisessa asemassa eri puolilla Suomea”, Järvinen jatkaa.
SOSTEn kehysriihikannanoton keskeiset viestit ovat:
- Elämän kallistumista kompensoitava sosiaaliturvaetuuksissa. Kohoavien elinkustannusten aiheuttaman hädän lievittämiseksi sosiaaliturvaetuuksiin on tehtävä ylimääräinen indeksitarkistus heinäkuun alusta. Elinkustannusten kasvaneet kulut pitää huomioida Kelan perustoimeentulotuessa sekä kuntien harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.
- Vahva kansalaisyhteiskunta tukee ja ylläpitää kansalaisten jaksamista. Kehysriihessä tulee toimeenpanna parlamentaarisen työryhmän esitykset järjestöjen rahoituksesta. Selvitykset avustuskeskuksesta ja omavarainhankinnan helpottamisesta on käynnistettävä viipymättä.
- Ilmastopolitiikan on oltava sosiaalisesti oikeudenmukaista. Ilmastopolitiikan ja sosiaalipolitiikan yhteys on huomioitava nykyistä paremmin päätöksenteossa. Laaja ilmastopolitiikan sosiaalisten vaikutusten arviointi on otettava osaksi ilmastovuosikertomusta.
Lue kannanotto löytyy kokonaisuudessaan: SOSTEn kehysriihitavoitteet 2022.
Lisätietoja antavat SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen ja pääsihteeri Vertti Kiukas.