Samaan aikaan, kun eduskunnassa väännetään sote-uudistuksen lakipaketeista, arvioivat uudistusta sote-johtajat ja sosiaalityöntekijät ympäri maan. Sosiaalibarometri 2019 -kyselyssä punnitaan myös seuraavaa isoa uudistusta, toimeentuloturvaa, perusturvan ja toimeentulotuen näkökulmasta. Mitä mieltä vastaajat ovat etuuksien korottamisesta? Tulisiko etuuksissa käytettäviä käsitteitä, kuten ikärajat ja tulot, yhdenmukaistaa?
Näitä teemoja arvioivat myös barometrin muut vastaajat: TE-toimistojen ja Kelan toimistojen esimiehet sekä toimeentulotuen ratkaisuasiantuntijat. Tänä vuonna mukana ovat myös työllisyyden kohentamiskeinoja ja osatyökykyisiä koskevat kysymykset.
Luupin alla yhteiset asiakkaat
29. vuotuinen Sosiaalibarometri avaa tulosten valmistuttua ajantasaisen näkymän palvelujen ja hyvinvoinnin tilaan. Keskiössä ovat sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalvelut sekä Kelan etuudet.
Sisältöjä tiedustellaan eri puolilta palvelujärjestelmää, jotta varsinkin monenlaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tilanteesta saataisiin monipuolisempi käsitys.
Jotta kokonaiskuva olisi mahdollisimman kattava ja erilaiset toimintaympäristöt kattava, olisi tärkeää saada mukaan mahdollisimman paljon eri puolella Suomea etuuksia ja palveluja tarjoavien ja tuntevien vastaajien kokemuksia ja näkemyksiä. Kysely suljetaan 18.2.
Tulosjulkistuksia keväästä lähtien
Kyselyn tuloksia julkistetaan useassa vaiheessa huhtikuusta lähtien. Tuloksia tiivistävät infografiikat löytyvät tällöin SOSTEn verkkosivuilta, mistä ne ovat vapaasti käytettävissä omiin esityksiin ja sosiaaliseen mediaan.
Koko julkaisu ilmestyy lokakuun alussa verkossa ja painettuna. Keskeiset tulokset kootaan myös esitemuotoon.
SOSTEn verkkosivuille kootaan lisäksi kaikki infografiikat sekä tuloksia peilaavat uutiset ja blogit. Sieltä löytyvät myös aiemmat Sosiaalibarometrit.
Sosiaalibarometrin toteuttaa SOSTE Veikkauksen, Kelan ja TEM:n tuella.