Hyvinvointialueiden ylintä päätösvaltaa käyttävät aluevaltuustot ovat aloittaneet toimintansa eri puolilla maata. Hyvinvointialueilla ja uusilla päättäjillä riittää työsarkaa, kun tarkoituksena olisi muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, vastata ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin sekä samaan aikaan turvata hyvinvointialueen asukkaille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Lisäksi pitäisi hillitä kustannusten kasvua.
Koska edessä oleva urakka on suuri, siihen on viisasta ottaa avuksi kaikki hyvinvointialueelta löytyvät voimavarat ja osaaminen. Näitä molempia löytyy sosiaali- ja terveysjärjestöistä, joita on koko maassa lähes 11 000. Joukkoon kuuluu sekä koko maassa että paikallisesti toimivia järjestöjä.
SOSTE Akatemia -koulutussarja avaa järjestöjen merkitystä ja vauhdittaa eri toimijoiden yhteistyötä
Jotta laajan sosiaali- ja terveysjärjestöjoukon osaamista ja toimintaa olisi mahdollisimman helppoa hyödyntää hyvinvointialueilla, on siitä oltava tarjolla tietoa ja konkreettisia esimerkkejä. Siksi SOSTE järjestää uusille aluevaltuutetuille SOSTE Akatemia -koulutussarjan huhti-kesäkuussa.
Neliosainen koulutussarja tarjoaa valovoimaisten puhujien ja esimerkkien avulla tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista, merkityksestä ja mahdollisuuksista toimia alueiden apuna, tukena sekä osana hyvinvointialueen palvelukokonaisuutta. Samalla SOSTE Akatemia vauhdittaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja nostaa keskusteluun hyvinvointialueiden kannalta keskeisiä teemoja.
Järjestöjen tuki hyvinvointialueille ensimmäisen koulutuksen keskiössä
Etätilaisuuksina toteutettavan ja maksuttoman SOSTE Akatemian ensimmäinen koulutus keskiviikkona 27.4. pureutuu siihen, miten sosiaali- ja terveysjärjestöt voivat parhaiten auttaa hyvinvointialueita. Tilaisuudessa kuulemme muun muassa, miksi järjestötoiminta on niin tärkeää sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen kannalta. Entä miten järjestöt voivat tukea mielenterveyttä ja koko yhteiskunnan kykyä kohdata kriisejä ja toimia häiriötilanteissa? Kuulemme myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen puheenvuoron.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat luonteva kumppani hyvinvointialueille, sillä hyvinvointialueita ja järjestöjä yhdistää lopulta sama perimmäinen tavoite – alueen ihmisten hyvinvointi. Tule mukaan SOSTE Akatemiaan kuulemaan lisää siitä, miten voimme pyrkiä yhdessä tätä tavoitetta kohti!