Kyllä tuo, olisi lyhyt vastaus otsikon kysymykseen. Mutta jättää se kuitenkin vielä paljon epävarmuutta matkalla kohti toteutusta.
Keskusteluun myös kuntoutustakuu
Epätasa-arvoinen palveluihin pääsy ja heikosti toimivat hoito- ja palveluketjut ovat pitkään hankaloittaneet monien sairastavien ja kuntoutuksen tarpeessa olevien tilannetta. Tältä osin hallitusohjelman lupaus hoitotakuun merkittävästä tiukennuksesta ja hoitoon pääsyn helpottumisesta on otettu ilolla vastaan. Toteutuksen hintalappu ja käytännön onnistuminen on toki herättänyt monenlaista keskustelua.
Keskusteluun hoitoon pääsyn parantamisesta pitäisi sisällyttää myös kuntoutustakuu. Se takaisi pääsyn kuntoutuksen tarpeen arviointiin ja arvioinnin mukaiseen kuntoutukseen tietyssä määräajassa. Kuntoutustakuu, jota järjestöt ovat pitäneet jo pitkään esillä, sai laajan kannatuksen myös Sosiaalibarometrin vastaajien keskuudessa.
Kohti hyvin toimivaa hoitoa?
Kysymyksiä on herättänyt myös hallitusohjelmassa mainittu painopisteen siirtäminen erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Erikoissairaanhoito on Suomessa tähän asti ollut pääosin varsin hyvin toimivaa, joten panostus perusterveydenhuoltoon on tarpeellista ja ymmärrettävää. Hyvin toimiva perusterveydenhuolto on terveydenhuoltojärjestelmän tärkeä kulmakivi.
Samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei heikennetä sitä, mikä toimii hyvin. Uusia virkoja ja osaamisen lisäämistä tarvitaan jatkossa erikoissairaanhoidossakin diagnoosien ja hoitojen käydessä yhä yksilöllisemmiksi.
Hallitusohjelma lupaa turvata myös ihmisarvoa kunnioittavan saattohoidon ja parantaa syövän hoidon vaikuttavuutta sekä kehittää laaturekistereitä ja lisätä asiakastyytyväisyyttä. Kannatettavia tavoitteita kaikki. Hyvän lopputuloksen kannalta olennaista on tehdä kehittämistyötä yhdessä asiakkaiden ja heitä edustavien järjestöjen kanssa.
Kuntoutuksen kehittämiselle hyvät lähtökohdat
Kuntoutuskomitean ehdotusten edistäminen on ollut viime ajat lähes täysin pysähdyksissä, mikä on herättänyt huolta ja kummastusta. Nyt näyttää siltä, että kuntoutuksen kehittämiseen tartutaan jälleen. Ilman kuntoutuksen tehokasta hyödyntämistä tuskin saavutetaan tavoitteita työllisyysasteen nostamisessa, syrjäytymisen ehkäisemisessä, ikäihmisten toimintakyvyn parantamisessa tai maahanmuuttajien kotouttamisessa.
Sairauskuluja kohtuullistettava maksukattoja yhdistämällä
Järjestöt tekivät ennen vaaleja selvityksen, jossa lääke-, matka- ja terveydenhuollon palvelujen maksukattojen yhdistäminen ja yhteenlaskettujen maksukattojen tason alentaminen sai laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Siksi on pettymys, ettei maksukattojen uudistamista mainita hallitusohjelmassa.
Asiakasmaksulain uudistamisen yhteydessä hallitusohjelmassa kuitenkin mainitaan, että terveyden tasa-arvoa lisätään laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. Jotta ihmisiä pystytään aidosti suojaamaan kohtuuttoman suurilta maksuilta ja voidaan taata kaikille tarpeenmukainen hoito ja palvelut, tulee kirjausta viedä käytäntöön niin, että se sisältää maksukattojen uudistamisen ja maksuttomuuden laajentamisen terveyskeskusmaksuihin.
Järjestöt ovat mielellään mukana uudistamistyössä omalla asiantuntijapanoksellaan.