Tämä blogi on osa kuntoutusaiheisten kirjoitusten sarjaa, jonka kirjoittajina ovat SOSTEn ja Kuntoutussäätiön koordinoiman Kuntoutusverkosto KUVEn jäsenet.
”No, voin mä isotäti sun polvea katsoa, mutta en mä siitä mitään osaa sanoa, koska kuntoutuksen ohjaaja ei anna fysioterapiaa eikä ohjaa jumppaa. Ei, en mä oo kuntohoitajakaan.”
Kertoessani kuntoutuksen ohjaajan työnkuvasta aloitin pitkän litanian kuntoutuksen nelikentästä ja kuntoutumisprosessin vaiheista ja huomasin pian vastaanottajan jo pudonneen kärryiltä. Olin ymmärtäväinen, en itse tunne juurikaan esimerkiksi talousmaailman ammattilaisten työnkuvia. Mutta siinä vaiheessa, kun selitin samaa asiaa sairaanhoitajalle tai toimintaterapeuttiopiskelijalle aloin jo miettiä, onko syy mahdollisesti jokin muu kuin pienen ammattiryhmämme tuntemattomuus.
Vaikka kuntoutuksen ohjaajat ovat nyt olleet vuoden verran Valviran rekisteröimiä laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä sosionomien, sosiaalityöntekijöiden ja geronomien rinnalla, työpaikkailmoituksissakaan meitä harvemmin tunnistetaan. Pysyn toiveikkaana, muutokset vievät aikaa. Lisäksi tiedän kuntoutuksen ohjaajien työllistyneen hyvin, omasta vuosikurssistanikin osa työskentelee ammatissa jo täyttä häkää.
Opintojen alusta asti olen kahlannut kainaloitani myöten sirpaleisessa ja pirstaleisessa ja monimutkaisessa ja sekavassa opiskellessani kuntoutuksen eri osajärjestelmiä ja niitä koskevaa lainsäädäntöä. Pikkuhiljaa kuitenkin opin ja ymmärsin sen, että siinäpä juuri onkin kuntoutuksen ohjaajan työn ydin: koota sirpaleista tarpeeksi ehjä kokonaisuus mahdollistamaan asiakkaan kuntoutuminen.
Kuntoutuksen ohjaajan ammatti on ajan hermolla. Työssä toteutuu jo sote- uudistuksen tavoittelema sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen ja vieläkin enemmän, verkostoituminen työvoimahallintoon ja opetustoimeen. Kuntoutus on tärkeä yhteiskunnallinen järjestelmä, joka ylläpitää väestön toiminta- ja työkykyä ja sosiaalista osallistumista. Valinnanvapauden lisääntyessä myös ammattitaitoisen palveluohjauksen tarve varmasti tulee korostumaan. Olemme valmiina!
Nykyään muuten tiivistän tulevan työnkuvani siten, että kerron olevani kuin kuntoutuksen koodari.
Riikka Vainonen, kuntoutuksen ohjaaja- opiskelija, Satakunnan ammattikorkeakoulu