Kohti vaaleja – eduskuntapuolueiden blogisarja
Eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa tehdään suuntaviivat lähivuosien yhteiskuntapolitiikalle Suomessa. SOSTE haluaa mahdollistaa moniäänisen näkemysten esittämisen ja harkitun keskustelun sote-järjestöille tärkeistä teemoista. Siksi olemme kutsuneet eduskuntapuolueiden puheenjohtajia kirjoittamaan blogisarjaan, jonka teemat koskettavat sote-järjestöille tärkeitä asioita ja SOSTEn vaalikärkiä. Tekstissä esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa SOSTEn kantoja. Löydät kaikki sarjan bloggaukset Vallan käytäviltä -tunnisteella.
Suomi on pärjännyt hyvin kansainvälisissä onnellisuutta ja elämänlaatua mittaavissa vertailuissa. Voimme perustellusti olla tyytyväisiä ja ylpeitä tästä. Tätä taustaa vasten vanhustenhuollossa havaitut vakavat laiminlyönnit ovat isku vasten kasvoja. Monen ikäihmisen turvallisuudentunne on horjunut.
Mikäli Suomi jatkossakin haluaa kutsua itseään hyvinvointiyhteiskunnaksi, on meidän turvattava ikäihmisillemme hyvä vanhuus. Meidän on luotava yhteiskunta, jossa ikäihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi, riippumatta siitä asuvatko he kotona, yksityisessä tai kunnallisessa palvelukodissa. Kaikkien on saatava ikääntyä turvallisesti.
Henkilöstömitoitusta lisättävä vanhustenhuollossa
On selvää, että tarvitaan monia toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Tarvitsemme enemmän henkilökuntaa vanhustenhuoltoon ja laissa säädetyn 0,7 henkilöstömitoituksen. Kokoomusta lukuun ottamatta kaikki ovat tästä eduskunnassa samaa mieltä. Samalla myös niin sanottu hoitoisuus on huomioitava. Esimerkiksi dementiaan sairastunut ikäihminen tarvitsee enemmän hoivaa kuin henkilö, joka ei sairasta dementiaa. Lakisääteinen henkilöstömitoitus ei myöskään saa johtaa siihen, että kotihoidosta säästetään.
Panostetaan hoidon laadunvalvontaan
Suomi tarvitsee vanhusasiainvaltuutetun, jolla on riittävät toimivaltuudet ja joka raportoi eduskunnalle. Senioreiden ääni pitää saada paremmin kuuluviin yhteiskunnassamme. Erityisesti kun Suomen väestö vanhenee ja vanhusten hoidon tarve lisääntyy.
On myös panostettava hoidon laadunvalvontaan, jotta voimme ehkäistä ongelmien syntymisen. Samalla sopimuksia rikkovien toimijoiden on saatava tuntuvat seuraamukset. Eduskunnan kyselytunnilla olen ottanut esille sen, että Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 20 ihmistä vanhustenhuollon laadunvalvonnassa alueellisesti. Samalla eläinten hyvinvoinnin valvontaan panostetaan yli 60 henkilötyövuotta. Valvirassa on vain yksi henkilö, joka työskentelee vanhustenhuollon valvonnassa valtakunnallisesti. Myös tämän olen ottanut esille keskusteluissa. Saimme hallituksen heräämään ja ministeri Saarikko kiitti, että RKP on nostanut asian esiin. Hallituksen lisäbudjettiin on nyt lisätty määrärahaa vanhuspalvelujen ohjaukseen ja valvontaan.
Sote-uudistus tehtävä vaiheittain
Nyt on myös selvää, että tämän hallituksen suurin hanke sote- ja maakuntauudistus on kaatunut. Seuraavan hallituksen on syytä tehdä sote-uudistus vaiheittain, pienissä paloissa. Ilman massiivista hallintouudistusta. Tarvitsemme harkitun sote-uudistuksen, joka keskittyy niihin asioihin sosiaali- ja terveydenhuollossa, jotka ovat kaikkein eniten parannusten tarpeessa. Tarvitsemme lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin ja paremman hoitotakuun. Ihmisten on päästävä nopeammin hoitoon. Tarvitsemme lisää käsiä vanhustenhuoltoon, ja omaishoitajien asemaa tulisi parantaa. Tarvitsemme uudistuksen, jossa ihmiset ovat keskiössä, ei hallinto tai byrokratia.
On myös hyvin toimivia hoitokoteja
Lopuksi. Vaikka vanhustenhuollossa on viime aikoina ilmennyt vakavia ongelmia, on tärkeää muistaa, että on olemassa sekä yksityisiä, kunnallisia että kolmannen sektorin ylläpitämiä hoitokoteja, jotka toimivat erittäin hyvin. On myös syytä sanoa ääneen, että vanhustenhuollossa työskentelevät tekevät upeata työtä. Suurin ongelma siellä missä puutteita ilmenee, on se, että henkilökuntaa on liian vähän. Nyt ei saa syyllistää hoitajia. Päinvastoin, he tarvitsevat kaiken kannustuksen.
Olemassa olevien virheiden korjaaminen on meidän poliitikkojen vastuulla. Meidän tulee rakentaa tätä yhteiskuntaa siihen suuntaan, että kaikki maamme vanhukset voivat tuntea olonsa turvalliseksi omassa arjessaan.
Anna-Maja Henriksson
kansanedustaja, Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen, RKP:n, puheenjohtaja
anna-maja.henriksson@eduskunta.fi
https://www.anna-maja.fi/fin
Bloggaus on osa Kohti vaaleja -sarjaa, joka huipentuu eduskuntavaaleihin. Löydät kaikki sarjan bloggaukset Vallan käytäviltä -tunnisteella.