SOSTEn edustamat järjestöt


Etusivu / Artikkelit / SOSTEn edustamat järjestöt

SOSTE kokoaa yhteen yli 200 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä yli 70 yhteistyöjäsentahoa. Kokosimme tähän tutkimustietoa SOSTEn jäsenjärjestöjen ominaispiirteistä.

SOSTE on yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa vaikuttaja ja asiantuntija. Sijoitukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat pitkäjänteisiä yhteisiä päätöksiä, joiden toteuttamisessa järjestöillä on vahva rooli. SOSTE puolustaa hyvän elämän edellytyksiä kaikille ja tukee järjestöjen mahdollisuutta kehittää yhteiskuntaa autonomisesti, niiden omista tavoitteista ja päämääristä käsin.

SOSTEn säännöissä sen toiminnan tarkoitukseksi määritellään sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden, yhdenvertaisuuden, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistäminen sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja kansalaistoiminnan toimintaedellytysten vahvistaminen. SOSTEn jäseniä ovat valtakunnallisesti toimivat sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja säätiöt. SOSTElla on myös yhteistyöjäseniä, joihin kuuluu muita sosiaali- ja terveysalan toimijoita, kuten esimerkiksi kunnat, alueelliset ja paikalliset sote-järjestöt tai sosiaali- ja terveysalaa lähellä olevat yhdistykset. SOSTEn varsinaisia jäseniä on 234 ja yhteistyöjäseniä 75. 

Jäsenvalintaprosessissa SOSTE arvioi tapauskohtaisesti, onko järjestö sosiaali- ja terveysalan järjestö. Käytännössä arvioinnissa kiinnitetään huomiota järjestön ensisijaiseen toimintaan sekä sen säännöissä määriteltyyn tehtävään. Omien jäsentensä luokittelussa SOSTE käyttää luokitusta, jossa on kymmenen päätoimialaa.


SOSTEn jäsenrekisterissä järjestöt on luokiteltu kymmeneen toimialaan. Varsinaisista jäsenistä 88 prosenttia on yhdistyksiä ja 12 prosenttia säätiöitä. Järjestöistä 34 prosenttia on sairaus- ja vammaisjärjestöjä. Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin järjestöiksi on luokiteltu järjestöt, joita ei ole voitu luokitella muihin luokkiin tai luokat jäisivät hyvin pieniksi. Niitä on 22 prosenttia kaikista järjestöistä. Seuraavaksi isoimmat toimialat ovat lapsi- ja perhetyön järjestöt, 13 prosenttia, sekä mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusjärjestöt, 12 prosenttia.

SOSTEn jäsenistössä on sekä pitkäikäisiä että nuoria järjestöjä

Sosten jäsenjärjestöistä 60 prosenttia on perustettu ennen vuotta 1990, jopa 22 prosenttia 1990-luvulla ja loput 18 prosenttia 2000-luvulla. Vanhimmat SOSTEn jäsenjärjestöt on perustettu jo 1800-luvun puolella.

Mitä tarkoitamme, kun puhumme järjestöistä?

Järjestö = tätä käsitettä käytämme yleisterminä kuvaamaan rekisteröityjä yhdistyksiä, säätiöitä ja Suomen Punaisen Ristin paikallisosastoja.

Yhdistys = viittaamme tällä käsitteellä kohdennetusti rekisteröityihin yhdistyksiin.

Säätiö = viittaamme tällä käsitteellä kohdennetusti rekisteröityihin säätiöihin.