Artikkeliin kootaan ja päivitetään ihmisten arjessa näkyviä koronavirukseen liittyviä ohjeita.
Koronaepidemia vaikuttaa ihmisten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin elinolosuhteiden muututtua. Mieltä painaa paitsi huoli omasta ja läheisten terveydestä ja jaksamisesta myös huoli taloudellisesta pärjäämisestä. Arjen selviytymisen haasteet voivat monelle muodostua raskaiksi.
Epidemian vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin niihin, joilla on jo ennen epidemiaa ollut vaikeaa. Tilannetta vaikeuttavat myös palveluiden ja tuen katkeaminen kriisin ajaksi: esimerkiksi kuntoutuspalveluita on keskeytetty, päiväkeskuksia suljettu ja vertaistukiryhmiä laitettu tauolle.
Sivulle on koottu viranomaisten tuottamaa tietoa ja ohjeistuksia koronavirusepidemiasta sekä tietoa järjestöjen tarjoamista tukimuodoista ja neuvoista ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tueksi haastavassa tilanteessa. Lue lisää järjestöjen tarjoamasta tuesta ja palveluista koronan aikana.
Yleisötilaisuuksissa noudatettava ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt aluehallintovirastoille ohjauskirjeen valtioneuvoston periaatepäätöksen linjausten toimeenpanosta yleisötilaisuuksissa ja kokoontumissa 1.6.2020 alkaen. Lue lisää valtioneuvoston uutisesta.
Viranomaistietoa ja ohjeita koronaepidemiasta
- Ohjeita kansalaisille miten hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimia, jos itse tai läheinen sairastuu.(THL)
- Tietoa koronaviruksesta puhelimitse ja chatissa(Valtioneuvosto)
- Kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu Omaolo.fi Sivustolla voi tehdä oire- ja palveluarvion.
- Selkokielellä koronasta (THL)
- Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa? (STM)
- https://www.rokotustieto.fi/ on Lääketietokeskuksen palvelu rokotteista.
Neuvoja perhearkeen
- Yhdessä selviydytään -sivusto on digitaalinen työkalupakki avuksi lasten korona-ahdistukseen. Sivusto tarjoaa helposti omaksuttavia keinoja vanhemmille kuormittavassa arjessa selviytymiseen. (Voimaperheet / Turun yliopisto)
- Stressinhallintaa lasten kanssa (Lastenmielenterveystalo.fi)
- Perheen arkirytmin tukeminen poikkeusolojen aikana (Suomen Sydänliitto)
- Perheliikuntaa kotona (Suomen Sydänliitto)
- Huoltajan selviytymisoppaan koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen(Lastensuojelun keskusliitto)
Vinkkejä ikäihmisille
- Tietopaketti ikäihmisten arkea helpottavista palveluista sekä ajankulua, kulttuuria, taukojumppaa ja vinkkejä virtuaaliseen yhteydenpitoon (Enter ry)
Tukea mielenterveydestä huolehtimiseen
- Kuinka huolehtia mielenterveydestä korona-aikaan? (MIELI Suomen Mielenterveys ry)
- Keskusteluapua ympäri vuorokauden ja muita tukimuotoja (MIELI Suomen Mielenterveys ry)
Tämä artikkeli on osa SOSTEn koronavirus-aiheista kokonaisuutta.